Aktualności
-
Mrożenie żywności – wady i zalety. Dlaczego mrożonki to dobre rozwiązanie, a co można uznać za ich ewentualne słabe strony?
27.10.2022Mrożona żywność to produkty, bez których trudno wyobrazić sobie współczesne sklepy spożywcze. Jak każdy popularny produkt jego jakość i właściwości co jakiś czas stają się tematem wnikliwych analiz m.in. naukowców, czy dietetyków. W związku z tym na przestrzeni lat wokół mrożonek narosło wiele mitów – czy jakiekolwiek z nich mają potwierdzenie naukowe? Czy mrożenie żywności zawsze jest zdrowe? -
W jaki sposób prawidłowo przechowywać mrożonki? Od kiedy mrozimy żywność na skalę przemysłową?
29.09.2022Od zarania dziejów jedzenie było jednym z czynników zapewniających przetrwanie, nic więc dziwnego, że z czasem człowiek zaczął dążyć do skuteczniejszego przechowywania i przedłużania jego świeżości. Prawdziwym przełomem stało się mrożenie żywności na skalę przemysłową – jaka jest historia popularnych dziś mrożonek i co warto o nich wiedzieć? -
Jak długo można przechowywać mrożoną żywność? W jaki sposób należy podchodzić do jej rozmrażania?
30.08.2022W dzisiejszych czasach mrożenie żywności nie jest niczym szokującym. Ten sposób przechowywania produktów doceniany jest zarówno w wielkich przedsiębiorstwach, jak i małych gospodarstwach domowych. Nic dziwnego – mrożenie zapewnia zachowanie świeżości, smaku oraz wartości odżywczych. Jednak czy należy się przy tym trzymać jakichś zasad? Jak długo mrożona żywność utrzymuje swoje właściwości? -
Rodzaje wymienników ciepła i zasada ich działania
28.06.2022Kluczowym elementem praktycznie każdej przemysłowej instalacji chłodzącej jest wymiennik ciepła. Tego typu urządzenie pozwala na skuteczne schładzanie lub zamrażanie produktów, ale również może stanowić wydajną i niedrogą technologię ogrzewania domu, firmy czy obiektu publicznego. Wymiennik ciepła rurowy to zazwyczaj podstawowy element chłodziarek, zamrażarek czy systemu klimatyzacji. -
Fluidyzacja i odwrócona fluidyzacja we współczesnym przemyśle spożywczym
11.04.2022Zastosowanie metody mrożenia powietrznego z wykorzystaniem zjawiska fluidyzacji sprawia, że warstwa mrożonych produktów zaczyna zachowywać się na podobieństwo wrzącej cieczy. Fluidyzacja w przemyśle spożywczym to jeden z najwydajniejszych oraz stosunkowo najtańszych, a przez to i najpopularniejszych procesów oddzielnego zamrażania produktów spożywczych, który pozwala na zachowanie pełnej odrębności mrożonek, łatwiejszych w późniejszym porcjowaniu oraz pakowaniu.