Aktualności

  • Jak dÅ‚ugo można przechowywać mrożonÄ… żywność? W jaki sposób należy podchodzić do jej rozmrażania?

    30.08.2022
    W dzisiejszych czasach mrożenie żywności nie jest niczym szokującym. Ten sposób przechowywania produktów doceniany jest zarówno w wielkich przedsiębiorstwach, jak i małych gospodarstwach domowych. Nic dziwnego – mrożenie zapewnia zachowanie świeżości, smaku oraz wartości odżywczych. Jednak czy należy się przy tym trzymać jakichś zasad? Jak długo mrożona żywność utrzymuje swoje właściwości?
  • Rodzaje wymienników ciepÅ‚a i zasada ich dziaÅ‚ania

    28.06.2022
    Kluczowym elementem praktycznie każdej przemysłowej instalacji chłodzącej jest wymiennik ciepła. Tego typu urządzenie pozwala na skuteczne schładzanie lub zamrażanie produktów, ale również może stanowić wydajną i niedrogą technologię ogrzewania domu, firmy czy obiektu publicznego. Wymiennik ciepła rurowy to zazwyczaj podstawowy element chłodziarek, zamrażarek czy systemu klimatyzacji.
  • Fluidyzacja i odwrócona fluidyzacja we współczesnym przemyÅ›le spożywczym

    11.04.2022
    Zastosowanie metody mrożenia powietrznego z wykorzystaniem zjawiska fluidyzacji sprawia, że warstwa mrożonych produktów zaczyna zachowywać się na podobieństwo wrzącej cieczy. Fluidyzacja w przemyśle spożywczym to jeden z najwydajniejszych oraz stosunkowo najtańszych, a przez to i najpopularniejszych procesów oddzielnego zamrażania produktów spożywczych, który pozwala na zachowanie pełnej odrębności mrożonek, łatwiejszych w późniejszym porcjowaniu oraz pakowaniu.
  • Tunele zamrażalnicze UNIDEX - nowoczesne standardy w technologii indywidualnego szybkiego zamrażania

    24.02.2022
    UNIDEX to największy polski producent tuneli zamrażalniczych opartych na technologii fluidyzacji, będący od wielu lat głównym wyborem producentów żywności zarówno w kraju, jak i za granicą.
  • Mrożenie produktów spożywczych z naukowego i technicznego punktu widzenia

    18.01.2022
    Schładzanie i mrożenie to bardzo ważne aspekty wielu procesów związanych z produkcją oraz dystrybucją żywności. Zamrażanie produktów spożywczych jest procesem technologicznym, polegającym na pełnej lub częściowej zamianie wody zawartej w produkcie w lód (krystalizacji) oraz na obniżeniu jego temperatury poniżej punktu krioskopowego.