Aktualności
-
Serwis i modernizacja urządzeń zamrażalniczych w firmie Unidex. Dlaczego warto powierzyć nam ich przeprowadzenie?
25.04.2023Nawet tak doskonałe urządzenia, jak nasze tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne IQF, tunele kompaktowe IQF czy przenośniki spiralne, wymagają okresowego serwisu i przeprowadzanej co jakiś czas modernizacji. Tym bardziej takiego serwisu i modernizacji mogą potrzebować podobne urządzenia innych marek. Dlaczego wykonanie tych czynności powinieneś powierzyć właśnie nam? Co zyskasz, wybierając Unidex do przeprowadzenia serwisu i modernizacji użytkowanych w Twojej firmie tuneli zamrażalniczych? -
Czym jest chłodzenie żywności i w jaki sposób proces ten wpływa na jej smak oraz właściwości odżywcze?
27.03.2023Chłodzenie żywności jest znaną od wieków metodą zachowywania oraz wydłużania jej trwałości oraz przydatności do spożycia. Same metody jej chłodzenia zamieniały się wraz z rozwojem techniki i technologii, osiągając obecnie bardzo wysoki, zapewniający wszystkim konsumentom pełne bezpieczeństwo poziom. Kluczem jest tu jedynie wybór odpowiedniej metody chłodzenia żywności oraz rozwiązań i urządzeń, dzięki którym wybrana metoda będzie mogła spełnić nasze wymagania. -
Czy mrożona żywność jest zdrowa? W jaki sposób należy mrozić produkty spożywcze, by nie traciły nic ze swojej wartości?
08.02.2023Konserwowanie żywności poprzez schładzanie znane było już w starożytności, gdy przechowywano jedzenie w śniegu bądź w lodzie. Mrożenie żywności na skalę przemysłową, tak jak robione jest to obecnie, rozpoczęło się dopiero w latach trzydziestych XX wieku. -
Utrwalanie żywności za pomocą niskich temperatur. Jakie efekty powinno nam zagwarantować?
18.11.2022Wpływ temperatury na żywność jest ogromny – wiedzieli to już nasi przodkowie wiele wieków temu. W dzisiejszych czasach utrwala się żywność przy pomocy różnych metod – dowiedz się, które z nich gwarantują najdłuższe terminy przydatności do spożycia, na jakie efekty można liczyć w przypadku niskich temperatur i poznaj sposoby na ich utrzymanie! -
Mrożenie żywności – wady i zalety. Dlaczego mrożonki to dobre rozwiązanie, a co można uznać za ich ewentualne słabe strony?
27.10.2022Mrożona żywność to produkty, bez których trudno wyobrazić sobie współczesne sklepy spożywcze. Jak każdy popularny produkt jego jakość i właściwości co jakiś czas stają się tematem wnikliwych analiz m.in. naukowców, czy dietetyków. W związku z tym na przestrzeni lat wokół mrożonek narosło wiele mitów – czy jakiekolwiek z nich mają potwierdzenie naukowe? Czy mrożenie żywności zawsze jest zdrowe?