Aktualności
-
Jak długo można przechowywać mrożoną żywność? W jaki sposób należy podchodzić do jej rozmrażania?
30.08.2022W dzisiejszych czasach mrożenie żywności nie jest niczym szokującym. Ten sposób przechowywania produktów doceniany jest zarówno w wielkich przedsiębiorstwach, jak i małych gospodarstwach domowych. Nic dziwnego – mrożenie zapewnia zachowanie świeżości, smaku oraz wartości odżywczych. Jednak czy należy się przy tym trzymać jakichś zasad? Jak długo mrożona żywność utrzymuje swoje właściwości? -
Rodzaje wymienników ciepła i zasada ich działania
28.06.2022Kluczowym elementem praktycznie każdej przemysłowej instalacji chłodzącej jest wymiennik ciepła. Tego typu urządzenie pozwala na skuteczne schładzanie lub zamrażanie produktów, ale również może stanowić wydajną i niedrogą technologię ogrzewania domu, firmy czy obiektu publicznego. Wymiennik ciepła rurowy to zazwyczaj podstawowy element chłodziarek, zamrażarek czy systemu klimatyzacji. -
Fluidyzacja i odwrócona fluidyzacja we współczesnym przemyśle spożywczym
11.04.2022Zastosowanie metody mrożenia powietrznego z wykorzystaniem zjawiska fluidyzacji sprawia, że warstwa mrożonych produktów zaczyna zachowywać się na podobieństwo wrzącej cieczy. Fluidyzacja w przemyśle spożywczym to jeden z najwydajniejszych oraz stosunkowo najtańszych, a przez to i najpopularniejszych procesów oddzielnego zamrażania produktów spożywczych, który pozwala na zachowanie pełnej odrębności mrożonek, łatwiejszych w późniejszym porcjowaniu oraz pakowaniu. -
Tunele zamrażalnicze UNIDEX - nowoczesne standardy w technologii indywidualnego szybkiego zamrażania
24.02.2022UNIDEX to największy polski producent tuneli zamrażalniczych opartych na technologii fluidyzacji, będący od wielu lat głównym wyborem producentów żywności zarówno w kraju, jak i za granicą. -
Mrożenie produktów spożywczych z naukowego i technicznego punktu widzenia
18.01.2022Schładzanie i mrożenie to bardzo ważne aspekty wielu procesów związanych z produkcją oraz dystrybucją żywności. Zamrażanie produktów spożywczych jest procesem technologicznym, polegającym na pełnej lub częściowej zamianie wody zawartej w produkcie w lód (krystalizacji) oraz na obniżeniu jego temperatury poniżej punktu krioskopowego.