Aktualności
-
Czy mrożona żywność jest zdrowa? W jaki sposób należy mrozić produkty spożywcze, by nie traciły nic ze swojej wartości?
08.02.2023Konserwowanie żywności poprzez schładzanie znane było już w starożytności, gdy przechowywano jedzenie w śniegu bądź w lodzie. Mrożenie żywności na skalę przemysłową, tak jak robione jest to obecnie, rozpoczęło się dopiero w latach trzydziestych XX wieku. -
Utrwalanie żywności za pomocą niskich temperatur. Jakie efekty powinno nam zagwarantować?
18.11.2022Wpływ temperatury na żywność jest ogromny – wiedzieli to już nasi przodkowie wiele wieków temu. W dzisiejszych czasach utrwala się żywność przy pomocy różnych metod – dowiedz się, które z nich gwarantują najdłuższe terminy przydatności do spożycia, na jakie efekty można liczyć w przypadku niskich temperatur i poznaj sposoby na ich utrzymanie! -
Mrożenie żywności – wady i zalety. Dlaczego mrożonki to dobre rozwiązanie, a co można uznać za ich ewentualne słabe strony?
27.10.2022Mrożona żywność to produkty, bez których trudno wyobrazić sobie współczesne sklepy spożywcze. Jak każdy popularny produkt jego jakość i właściwości co jakiś czas stają się tematem wnikliwych analiz m.in. naukowców, czy dietetyków. W związku z tym na przestrzeni lat wokół mrożonek narosło wiele mitów – czy jakiekolwiek z nich mają potwierdzenie naukowe? Czy mrożenie żywności zawsze jest zdrowe? -
W jaki sposób prawidłowo przechowywać mrożonki? Od kiedy mrozimy żywność na skalę przemysłową?
29.09.2022Od zarania dziejów jedzenie było jednym z czynników zapewniających przetrwanie, nic więc dziwnego, że z czasem człowiek zaczął dążyć do skuteczniejszego przechowywania i przedłużania jego świeżości. Prawdziwym przełomem stało się mrożenie żywności na skalę przemysłową – jaka jest historia popularnych dziś mrożonek i co warto o nich wiedzieć? -
Jak długo można przechowywać mrożoną żywność? W jaki sposób należy podchodzić do jej rozmrażania?
30.08.2022W dzisiejszych czasach mrożenie żywności nie jest niczym szokującym. Ten sposób przechowywania produktów doceniany jest zarówno w wielkich przedsiębiorstwach, jak i małych gospodarstwach domowych. Nic dziwnego – mrożenie zapewnia zachowanie świeżości, smaku oraz wartości odżywczych. Jednak czy należy się przy tym trzymać jakichś zasad? Jak długo mrożona żywność utrzymuje swoje właściwości?