Aktualności
-
Tunel spiralny a zrównoważony rozwój – efektywność energetyczna w chłodnictwie
26.03.2025Optymalizacja procesów chłodniczych z możliwości zmieniła się w zwykłą konieczność. Wszystko przez rosnące koszty energii i zaostrzające się regulacji dotyczących emisji CO₂. Przedsiębiorstwa poszukujące rozwiązań prowadzących do optymalizacji procesów chłodniczych, coraz częściej decydują się na tunele spiralne marki Unidex. Dlaczego? Co sprawia, że nasz tunel spiralny chłodniczy uważany jest za jedno z najskuteczniejszych narzędzi wspierających energooszczędne chłodnictwo? -
Automatyzacja i IoT w chłodnictwie – optymalizacja i przewaga konkurencyjna
25.02.2025Mało która branża wkłada obecnie tyle wysiłku w ciągłą poprawę efektywności i niezawodności swoich systemów, jak branża chłodnicza. Wprowadzanie nowoczesnych technologii – w tym automatyzacji i internetu rzeczy (IoT) – staje się konieczne do optymalizacji procesów chłodniczych i osiągnięcia przewagi konkurencyjnej. W jaki sposób technologie te wykorzystywane są przez markę Unidex? -
Skrócenie czasu zamrażania i zwiększenie wydajności dzięki optymalizacji procesów
13.01.2025Skrócenie czasu dochodzenia do oczekiwanego stanu zawsze uznawane jest za korzyść dla wytwórcy. Ta sama zasada dotyczy również skrócenia czasu zamrażania, ponieważ i tutaj czas jest jednym z kluczowych czynników wpływających na efektywność – w tym przypadku na efektywność w przemyśle spożywczym i chłodniczym. -
Tunele fluidyzacyjne w produkcji mrożonek
23.12.2024Tunel fluidyzacyjny w mrożeniu produktów spożywczych sprawdza się doskonale. Urządzenia te wprowadziły do branży chłodniczej technologie pozwalające na otrzymywanie mrożonek wysokiej jakości, przy jednoczesnym ograniczeniu zużycia energii. Co więcej, fluidyzacja w produkcji mrożonek pozwoliła nam również na daleko idącą automatyzację. W jaki sposób wykorzystanie tuneli fluidyzacyjnych przyczyniło się do usprawnienia procesów mrożenia? Jak wpływają one na ogólną wydajność linii produkcyjnych? -
Przenośniki spiralne a higiena żywności w przemyśle spożywczym
25.11.2024Higiena żywności to jeden z podstawowych wymogów w nowoczesnym przemyśle chłodniczym. Wymóg ten dotyczy zwłaszcza produktów transportowanych na przenośnikach spiralnych. Będąc ważnym elementem procesu produkcyjnego w branży spożywczej, przenośniki te wymagają szczególnego podejścia, sprzyjającego utrzymaniu czystości i higieny. Jakiego typu jest to podejście?