Aktualności
-
Co warto wiedzieć o tunelach kompaktowych IQF? Kto i dlaczego powinien się na nie zdecydować?
08.05.2023Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne IQF to najpopularniejsze urządzenia służące do błyskawicznego mrożenia żywności, niezwykle skutecznie zapobiegające przywieraniu do siebie produktów sypkich czy oddzielonych. Jednak tunele te nie w każdym zakładzie przetwórstwa mogą znaleźć swoje miejsce i nie wszędzie okażą się idealne. Dlatego stworzyliśmy serię tuneli kompaktowych o tym samym przeznaczeniu, ale innych właściwościach. Co powinieneś wiedzieć o naszych tunelach kompaktowych IQF TK? -
Serwis i modernizacja urządzeń zamrażalniczych w firmie Unidex. Dlaczego warto powierzyć nam ich przeprowadzenie?
25.04.2023Nawet tak doskonałe urządzenia, jak nasze tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne IQF, tunele kompaktowe IQF czy przenośniki spiralne, wymagają okresowego serwisu i przeprowadzanej co jakiś czas modernizacji. Tym bardziej takiego serwisu i modernizacji mogą potrzebować podobne urządzenia innych marek. Dlaczego wykonanie tych czynności powinieneś powierzyć właśnie nam? Co zyskasz, wybierając Unidex do przeprowadzenia serwisu i modernizacji użytkowanych w Twojej firmie tuneli zamrażalniczych? -
Czym jest chłodzenie żywności i w jaki sposób proces ten wpływa na jej smak oraz właściwości odżywcze?
27.03.2023Chłodzenie żywności jest znaną od wieków metodą zachowywania oraz wydłużania jej trwałości oraz przydatności do spożycia. Same metody jej chłodzenia zamieniały się wraz z rozwojem techniki i technologii, osiągając obecnie bardzo wysoki, zapewniający wszystkim konsumentom pełne bezpieczeństwo poziom. Kluczem jest tu jedynie wybór odpowiedniej metody chłodzenia żywności oraz rozwiązań i urządzeń, dzięki którym wybrana metoda będzie mogła spełnić nasze wymagania. -
Czy mrożona żywność jest zdrowa? W jaki sposób należy mrozić produkty spożywcze, by nie traciły nic ze swojej wartości?
08.02.2023Konserwowanie żywności poprzez schładzanie znane było już w starożytności, gdy przechowywano jedzenie w śniegu bądź w lodzie. Mrożenie żywności na skalę przemysłową, tak jak robione jest to obecnie, rozpoczęło się dopiero w latach trzydziestych XX wieku. -
Utrwalanie żywności za pomocą niskich temperatur. Jakie efekty powinno nam zagwarantować?
18.11.2022Wpływ temperatury na żywność jest ogromny – wiedzieli to już nasi przodkowie wiele wieków temu. W dzisiejszych czasach utrwala się żywność przy pomocy różnych metod – dowiedz się, które z nich gwarantują najdłuższe terminy przydatności do spożycia, na jakie efekty można liczyć w przypadku niskich temperatur i poznaj sposoby na ich utrzymanie!