Aktualności
-
Przemysł 4.0 w chłodnictwie. Jak nowe technologie i inteligentne systemy zarządzania są wykorzystywane w branży?
27.09.2023Wdrażanie nowych technologii do przedsiębiorstw przemysłowych jest niezbędne, by możliwe było odpowiednie dostosowanie się do wymagań rynku. Również w branży chłodniczej, by móc oferować jak najlepsze produkty, konieczne jest ciągłe poszukiwanie nowych rozwiązań. Kierunek, w jakim obecnie rozwijają się przedsiębiorstwa produkcyjne jest w dużej mierze określany przez założenia czwartej rewolucji przemysłowej, którą określa się mianem Przemysłu 4.0. -
Innowacyjne rozwiązania w przemyśle chłodniczym. W jaki sposób tunele fluidyzacyjne wpłynęły i wpływają nadal na efektywność zamrażania żywności?
29.08.2023Choć mrożenie żywności jest zjawiskiem naturalnym, znanym człowiekowi od bardzo dawna, sam sposób jej mrożenia zmienił się w ostatnich latach znacząco. W drugiej połowie XX wieku wprowadzono do przemysłu chłodniczego rewolucyjne wówczas rozwiązanie w postaci tuneli fluidyzacyjnych, które następnie nieustannie rozwijano i udoskonalano. Jak urządzenia te zmieniły się w ciągu ostatniej dekady? W jaki sposób obecnie korzysta na tym szeroko rozumiana branża spożywcza? -
Wymienniki ciepła amoniakalne to oszczędność energii i ekologia, czyli zrównoważone podejście do chłodnictwa
23.08.2023Wymiana ciepła jest procesem szeroko stosowanym w bardzo wielu branżach i w coraz liczniejszych instalacjach. Najczęściej z taką wymianą ciepła stykamy się w przemyśle, ciepłownictwie, chłodnictwie czy w instalacjach centralnego ogrzewania. Bardzo ważnym elementem procesu wymiany ciepła jest właśnie wymiennik ciepła, w tym również wymiennik ciepła amoniakalny. Co to za wymiennik? Jak działa? W jaki sposób pozwala oszczędzać pobieraną energię? -
Czy tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne wpływają na jakość i świeżość zamrożonej żywności? Tak, ale jest to wpływ wyłącznie pozytywny
15.06.2023Procesem pozwalającym na przechowywanie żywności przez dłuższy czas bez utraty jej jakości, smaku oraz posiadanych przez nią wartości odżywczych, jest zamrażanie. Mrożenie żywności w sposób tradycyjny, a więc powolny i nierównomierny, może prowadzić do utraty przez nią wilgoci, a w efekcie do pogorszenia jej jakości. W jaki sposób ich zastosowanie wpływa na samą żywność? -
Co warto wiedzieć o tunelach kompaktowych IQF? Kto i dlaczego powinien się na nie zdecydować?
08.05.2023Tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne IQF to najpopularniejsze urządzenia służące do błyskawicznego mrożenia żywności, niezwykle skutecznie zapobiegające przywieraniu do siebie produktów sypkich czy oddzielonych. Jednak tunele te nie w każdym zakładzie przetwórstwa mogą znaleźć swoje miejsce i nie wszędzie okażą się idealne. Dlatego stworzyliśmy serię tuneli kompaktowych o tym samym przeznaczeniu, ale innych właściwościach. Co powinieneś wiedzieć o naszych tunelach kompaktowych IQF TK?