Aktualności

W jaki sposób prawidłowo przechowywać mrożonki? Od kiedy mrozimy żywność na skalę przemysłową?

29.09.2022

Mrożenie żywności

Mrożonki nie od razu podbiły serca konsumentów, początkowo produkty były zamrażane wolno, co powodowało powstawanie dużych kryształów lodu. W związku z tym mrożona żywność nie odznaczała się pożądaną jakością - produkt po rozmrożeniu tracił konsystencję, smak i aromat – był wodnisty i nieapetyczny. Dopiero szybkie zamrażanie zapewniło przedłużenie zdatności do spożycia z jednoczesnym zachowaniem najważniejszych parametrów. Od tej pory jednym z ważniejszych celów w branży było skrócenie w jak największym stopniu czasu, jakiego wymaga mrożenie.

Obecnie w kontekście szybkiego mrożenia wyróżnia się głównie następujące metody zamrażania:

  • zamrażanie w powietrzu (owiewowe i fluidyzacyjne),
  • zamrażanie immersyjne (zanurzeniowe) w cieczach niewrzÄ…cych,
  • zamrażanie immersyjne (zanurzeniowe) w cieczach wrzÄ…cych kriogenicznych,
  • zamrażanie kontaktowe (wskutek zetkniÄ™cia z pÅ‚ytami, przez które przepÅ‚ywa czynnik chÅ‚odniczy).

Powietrzne chłodzenie i mrożenie żywności, będące istotą fluidyzacji to przykład szczególnie wydajnej metody zamrażania, dzięki której możliwe jest jednoczesne utrzymanie odpowiedniej struktury, smaku i aromatu. Ponadto fluidyzacja sprawdza się w przypadku różnych produktów – od mięs po warzywa i owoce, a nawet grzyby, czy zioła.

Mrożona żywność – sposób na bezpieczne rozmrażanie żywności

Niezależnie od metody zamrażania kwestią, która nieodłącznie się z nim wiąże jest późniejsze rozmrażanie żywności. Bez względu na to, czy korzysta się z gotowych mrożonek, czy produkty mrozi się we własnym zakresie – warto trzymać się kilku zasad, by zachowały jak najwięcej właściwości odżywczych. Najważniejsza reguła mówi o tym, by nie zamrażać ponownie rozmrożonego produktu, może to bowiem doprowadzić do zatrucia pokarmowego – powtórne zamrażanie żywności skutkuje zwiększoną populacją bakterii w produkcie.

Niezalecane jest również przetrzymywanie niektórych produktów (np. mięs) w gorącej wodzie po wyjęciu z zamrażalnika. Jeżeli konieczne jest szybkie rozmrożenie, dobrym sposobem jest skorzystanie ze specjalnego programu w piekarniku lub kuchence mikrofalowej, które gwarantują bezpieczne i efektywne rozmrażanie żywności. Rozmrożony produkt należy jak najszybciej poddać obróbce termicznej, warto także pamiętać, że nie zawsze będzie on odznaczał się wysoką zawartością substancji odżywczych - mrożona żywność powinna bowiem być przetrzymywana w zamrażarce przez określony czas. Jaki okres zapewni najwyższą jakość produktów?

Zamrażanie żywności – po jakim czasie należy wykorzystać zamrożone produkty?

Zamrażanie żywności nie jest sposobem na przedłużenie jej przydatności do spożycia w nieskończoność. Zbyt długie przetrzymywanie produktów w zamrażalniku sprawia, że nie będą miały pożądanych właściwości po rozmrożeniu. Jak długo można przechowywać w zamrażarce poszczególne artykuły spożywcze, by odznaczały się najwyższą możliwą zawartością witamin i substancji odżywczych?

  • warzywa – wiÄ™kszość należy zużyć w przeciÄ…gu 8-12 miesiÄ™cy,
  • owoce – zazwyczaj okoÅ‚o pół roku, drobniejsze owoce najlepiej wykorzystać w przeciÄ…gu 3-4 miesiÄ™cy,
  • miÄ™so – drób powinien być przechowywany do 3 miesiÄ™cy, wieprzowina do 6 miesiÄ™cy, woÅ‚owina i cielÄ™cina do 8 miesiÄ™cy, wÄ™dliny do pół roku, najszybciej powinno siÄ™ wykorzystać miÄ™so mielone - do 2 miesiÄ™cy od zamrożenia,
  • ryby – tÅ‚uste gatunki powinny być przechowywane do 2-3 miesiÄ™cy, chude do 6-8 miesiÄ™cy,
  • grzyby – mogÄ… pozostawać w zamrażarce przez okres 8 miesiÄ™cy,
  • zioÅ‚a – nie tracÄ… wÅ‚aÅ›ciwoÅ›ci nawet przez 12 miesiÄ™cy.

W przypadku samodzielnego mrożenia żywności bardzo praktyczne jest korzystanie ze specjalnych, szczelnych opakowań. Każdy produkt dobrze jest też opisać z zaznaczeniem daty, do kiedy powinien być wykorzystany - ciężko jest bowiem pamiętać, kiedy dany produkt trafił do zamrażalnika.

Czytaj również:

Mrożenie żywności - wady i zalety. Dlaczego mrożonki to dobre rozwiązanie, a co można uznać za ich ewentualne słabe strony?

Jak długo można przechowywać mrożoną żywność? W jaki sposób należy podchodzić do jej rozmrażania?

Czy mrożona żywność jest zdrowa? W jaki sposób należy mrozić produkty spożywcze, by nie traciły nic ze swojej wartości?