Aktualności

Czy mrożona żywność jest zdrowa? W jaki sposób należy mrozić produkty spożywcze, by nie traciły nic ze swojej wartości?

08.02.2023

Choć początkowo była to metoda mało popularna – z uwagi na niedoskonałości technologii i wysokie koszty – dziś trudno wyobrazić sobie bez niej życie. Przez lata pojawiło się mnóstwo mitów związanych z tym sposobem utrwalania żywności, dlatego wyjaśniamy poniżej jak przebiega cały proces zamrażania, czy jedzenie zachowuje swoje wartości odżywcze i smakowe i w końcu – czy mrożonki są zdrowe?

Na czym polega i jak działa mrożenie żywności

Mrożenie żywności to proces w teorii nieskomplikowany – polega bowiem na szybkim schłodzeniu produktów spożywczych do temperatury od -20°C do -35°C bądź niższej i przechowywaniu jej w temperaturze poniżej -18°C. Temperatura ta skutecznie chroni żywność przed niebezpieczeństwem rozwoju drobnoustrojów a co za tym idzie pozwala zapobiegać jej psuciu. Dzięki temu, że zawarta w żywności woda również zamarza, bakterie bytujące w pożywieniu nie mogą jej wykorzystać do rozmnażania się – co w efekcie wydłuża okres przydatności do spożycia.

Głębokie mrożenie – gdy liczy się czas zamrażania produktów spożywczych

Przy wykorzystaniu tradycyjnego zamrażania, na powierzchni żywności tworzą się kryształki lodu, które niszczą jej strukturę. Psuje to tak walory estetyczne, jak i negatywnie wpływa na smak i wartości odżywcze posiłku. W przetwórstwie spożywczym od lat dąży się do maksymalnego skrócenia czasu zamrażania, co bezpośrednio przekłada się na jakość mrożonych produktów. Głębokie mrożenie realizowane jest przy użyciu właściwych urządzeń zamrażalniczych i polega na jak najszybszym zamrożeniu artykułów spożywczych i utrzymaniu ich temperatury na poziomie -18°C lub niższym przez cały okres przechowywania.

Ma to kilka korzyści. Pozwala zachować oryginalny wygląd jedzenia – co ma kluczowe znaczenie przede wszystkim w przypadku warzyw i mięs. W trakcie głębokiego mrożenia, żywność traci nieporównywalnie mniej wartości odżywczych i walorów smakowych. Co więcej, zamrożone w ten sposób artykuły spożywcze, a potem odpowiednio przechowywane, również utrzymają się dłużej. Jeśli z kolei spojrzeć na inne metody konserwowania żywności, to taki sposób mrożenia ma nad nimi olbrzymią przewagę – nie wymaga wykorzystania chemicznych konserwantów, by wydłużyć czas przydatności do spożycia. Otrzymujemy więc w pełni wartościowe, zdrowe i pozbawione szkodliwych substancji jedzenie.

Najpopularniejszym rozwiązaniem wykorzystywanym do głębokiego mrożenia jest tunel zamrażalniczy-fluidyzacyjny (IQF). Żywność wewnątrz tunelu przemieszcza się po taśmach transportowych i jest błyskawicznie ochładzana do bardzo niskich temperatur, przy wykorzystaniu różnych czynników chłodniczych – jak amoniak, freon bądź CO2. Dzięki temu żywność zachowuje swoją strukturę i wilgotność, a powstały produkt jest sypki i gotowy do pakowania.

Kilka przydatnych zasad mrożenia żywności w warunkach domowych

Jak nietrudno siÄ™ domyÅ›lić, wiÄ™kszość osób nie ma dostÄ™pu do profesjonalnego przemysÅ‚owego sprzÄ™tu do gÅ‚Ä™bokiego mrożenia. KorzystajÄ…c ze zwykÅ‚ej zamrażarki domowej także da siÄ™ skutecznie zapobiegać marnowaniu żywnoÅ›ci.  Warto jednak pamiÄ™tać przy tym o kilku rzeczach:

  • Przed wstawieniem jedzenia do zamrażarki warto je schÅ‚odzić w lodówce. Im mniejsza różnica temperatur miÄ™dzy jedzeniem, a warunkami w zamrażarce, tym szybszy proces zamrażania – co, jak zostaÅ‚o wspomniane, przekÅ‚ada siÄ™ na jakość mrożonej żywnoÅ›ci;
  • MiÄ™so i warzywa trzeba dokÅ‚adnie umyć przed mrożeniem;
  • Nie należy ponownie zamrażać produktów, które już zostaÅ‚y wczeÅ›niej rozmrożone. WyjÄ…tkiem jest sytuacja, w której rozmrożona żywność poddana zostaÅ‚a obróbce termicznej (gotowaniu, smażeniu, pieczeniu);
  • Nie wolno zamrażać nieÅ›wieżej żywnoÅ›ci. Samo mrożenie nie jest sposobem na pasteryzacjÄ™ – nie zabije bakterii, które byÅ‚y na danym artykule spożywczym przed mrożeniem;
  • Mrożąc ciecz (zupy, sosy), należy mieć na uwadze fakt, że zwiÄ™kszy ona swojÄ… objÄ™tość. JeÅ›li planujemy mrozić jÄ… w zamkniÄ™tych pojemnikach, nigdy ich nie zapeÅ‚niajmy w caÅ‚oÅ›ci.

Czytaj również:

Mrożenie żywności - wady i zalety. Dlaczego mrożonki to dobre rozwiązanie, a co można uznać za ich ewentualne słabe strony?

Chłodzenie żywności i w jaki sposób proces ten wpływa na jej smak oraz właściwości odżywcze

Jak długo można przechowywać mrożoną żywność? W jaki sposób należy podchodzić do jej rozmrażania?