Aktualności
Jak długo można przechowywać mrożoną żywność? W jaki sposób należy podchodzić do jej rozmrażania?
Mrożenie żywności – co warto wiedzieć?
Fakt, że niska temperatura przedłuża świeżość pożywienia, znany był już w starożytności. Wówczas w przechowywaniu produktów pomocny był śnieg lub lód, na szczęście nowoczesne rozwiązania zapewniają dużo większą wygodę i dostępność niezależnie od warunków pogodowych. Dlaczego właściwie produkty się psują? Odpowiedzialne są za to bakterie, które by móc przetrwać i się rozmnażać potrzebują m.in. wody. Zamrażanie żywności ogranicza aktywność bakterii, a co za tym idzie również ich rozwój, jednocześnie przez długi czas pozwala zachować wiele cennych właściwości.
Warto wiedzieć, że w związku z dążeniem do maksymalnego skrócenia czasu mrożenia, a także indywidualnymi właściwościami produktów, obecnie istnieją różne metody zamrażania. Te dwie kwestie mają ogromne znaczenie - krótszy czas ma wpływ zarówno na konsystencję, jak i na kolor oraz aromat. Jeśli chodzi natomiast o indywidualne właściwości, istnieją produkty, które są nieco bardziej wymagające – dla przykładu miękkie owoce, jak truskawki, czy maliny mogą stracić strukturę i tworzyć zmrożone bloki, gdy zamrażanie żywności odbywa się z wykorzystaniem nieodpowiedniej metody.
W ramach metod szybkiego zamrażania można obecnie wyróżnić głównie:
- zamrażanie w powietrzu (owiewowe i fluidyzacyjne),
- zamrażanie kontaktowe,
- zamrażanie immersyjne (zanurzeniowe) w cieczach niewrzących,
- zamrażanie immersyjne (zanurzeniowe) w cieczach wrzących kriogenicznych.
Fluidyzacja, czyli powietrzne chłodzenie i mrożenie żywności to jeden z najbardziej efektywnych sposobów, zapewniający odpowiednią strukturę i zachowujący jakość różnych produktów – zarówno mięs, owoców, warzyw, jak również grzybów i ziół.
Rozmrażanie żywności – jak do tego podejść?
Mimo że rozmrażanie żywności w warunkach domowych nie kojarzy się ze zbyt skomplikowanym procesem, łatwo zapomnieć o kilku ważnych zasadach. Zalecenia różnią się w zależności od rodzaju produktu – należy unikać wkładania niektórych produktów (np. surowych mięs) do gorącej wody, mikrofalówki lub piekarnika bezpośrednio po wyjęciu z zamrażalnika, chyba że mają odpowiedni program służący do rozmrażania. Oczywiście istnieje również żywność, na przykład gotowe produkty mączne (m.in. pyzy, czy pierogi), które wprowadza się bezpośrednio do wrzątku i nie tracą one swoich właściwości.
Kiedy produkt już się rozmrozi, należy jak najszybciej poddać go obróbce termicznej, przetrzymywanie rozmrożonego produktu w temperaturze pokojowej sprzyja rozwojowi bakterii. Bardzo ważne, by w żadnym wypadku nie zamrażać ponownie rozmrożonego produktu. Przestrzeganie tych zasad zapewni efektywne i bezpieczne dla zdrowia mrożenie żywności. Jak długo można jednak przechowywać zamrożoną żywność? Czy istnieją w tym przypadku jakiekolwiek ograniczenia?
Mrożenie żywności – jak długo można przechowywać mrożoną żywność?
Mrożona żywność ma pewne ograniczenia, jeżeli chodzi o termin spożycia, również w tym przypadku nie bez znaczenia jest rodzaj produktu. Generalna zasada mówi o wykorzystaniu tak przechowywanego jedzenia do roku czasu. Jak widać czas ma ogromne znaczenie jeśli chodzi o mrożenie żywności. Jak długo można przechowywać w zamrażarce poszczególne produkty?
- mięso – bardzo wiele zależy od rodzaju, najkrótszy czas przechowywania ma mięso drobiowe - do 3 miesięcy, wieprzowina do 6 miesięcy, wołowina i cielęcina do 8 miesięcy, wędliny do pół roku, a mięso mielone, niezależnie od rodzaju – do 2 miesięcy,
- ryby – tłuste 2-3 miesiące, chude 6-8 miesięcy,
- warzywa – najczęściej 8-12 miesięcy,
- owoce – na ogół ok. 6 miesięcy, drobne owoce np. jagodowe ok. 3-4 miesiące,
- grzyby – 8 miesięcy,
- zioła – 12 miesięcy.
Dobrą praktyką jest zamrażanie żywności w specjalnych workach lub pojemnikach i opisanie zarówno produktu, jak i daty spożycia.
Jak widać mrożona żywność to prosty sposób na przedłużenie świeżości produktów, ale również zachowanie walorów odżywczych, o ile przestrzega się zasad dotyczących czasu przechowywania i oczywiście, jeśli rozmrażanie żywności odbywa się w odpowiednich warunkach.
Czytaj również: