Aktualności

Mrożenie żywności – wady i zalety. Dlaczego mrożonki to dobre rozwiązanie, a co można uznać za ich ewentualne słabe strony?

27.10.2022

Mrożenie żywności – co warto wiedzieć?

Mrożenie żywnoÅ›ci to jeden z najbardziej popularnych sposobów na przedÅ‚użenie jej trwaÅ‚oÅ›ci. Pierwsze mrożonki trafiÅ‚y na rynek w latach 30. XX wieku, lecz nie od razu staÅ‚y siÄ™ one hitem.  W zwiÄ…zku z niedopracowanÄ… technikÄ… mrożenia poczÄ…tkowo produkty tego typu stanowiÅ‚y zbity blok lodu, a po rozmrożeniu traciÅ‚y strukturÄ™, aromat i smak. Na przestrzeni lat dopracowywano metody mrożenia, obecnie jednÄ… z najbardziej wydajnych i zapewniajÄ…cych wysokÄ… jakość produktów po rozmrożeniu, jest fluidyzacja. DziÄ™ki efektywnym sposobom zamrażania dziÅ› w każdej chwili można siÄ™ cieszyć produktami, które np. z racji ich sezonowoÅ›ci nie sÄ… dostÄ™pne Å›wieże. Mrożona żywność jest szczególnie doceniana w okresie jesienno-zimowym, kiedy ciężko o niektóre produkty - zwÅ‚aszcza mrożonki owocowe i warzywne to szansa na to, by na talerzu zagoÅ›ciÅ‚y smaki lata, kiedy nadchodzÄ… chÅ‚odniejsze, nieobfitujÄ…ce w plony pory roku. Jednak, czy mrożonki sÄ… zdrowe?

Jak już wspomniano, na przestrzeni lat pojawiało się wiele mitów na temat mrożonek, najpopularniejsze jest stwierdzenie, że mrożenie żywności pozbawia ją całkowicie wartości odżywczych. Czy mrożonki są zdrowe? Zgodnie z badaniami ten sposób utrwalania produktów spożywczych powoduje na ogół utratę wartości odżywczych na poziomie ok. 10-30%, przy czym największe straty dotyczą zawartości witaminy C. Warto nadmienić, że w porównaniu z innymi sposobami wydłużania trwałości żywności (jak m.in. suszenie, czy wędzenie) są to straty stosunkowo niewielkie. Co istotne, mrożona żywność często wykazuje niższe straty wartości odżywczych, niż np. produkty świeże, ale magazynowane przez dłuższy czas.

Mrożona żywność – co można znaleźć w sklepowych zamrażarkach?

Obecnie sklepowy asortyment jest naprawdę szeroki – dostępne są m.in. mrożonki owocowe, warzywne, grzyby, mięsa, półprodukty, a nawet dania gotowe do spożycia. Spory wybór zapewnia wiele możliwości w zakresie przygotowywania zróżnicowanych dań składających się na codzienną, zbilansowaną dietę. Oprócz tego warto zwrócić uwagę również na inne zalety, jakie zapewnia mrożenie żywności:

  • praktyczność – mrożona żywność, m.in. mrożonki owocowe i warzywne to produkty umyte i oczyszczone (np. z szypuÅ‚ek), pokrojone, gotowe do dalszej obróbki,
  • dostÄ™pność – mrożonki można dziÅ› kupić w wiÄ™kszoÅ›ci sklepów przez caÅ‚y rok, dostÄ™pne sÄ… różne produkty i rozmiary opakowaÅ„,
  • wysoka wartość odżywcza, w porównaniu z innymi sposobami przedÅ‚użajÄ…cymi trwaÅ‚ość produktów.

Cechą mrożonek, która może być uznana za wadę, jest fakt, że nie wszystkie produkty się do tego nadają. Chodzi przede wszystkim o produkty o dużej zawartości wody, w związku z tym mrożonki owocowe i warzywne raczej nie zwierają kawałków arbuza, zielonego ogórka, czy sałaty. Jak widać, mrożonki posiadają liczne zalety – są świetną alternatywą dla świeżych towarów spożywczych w przypadku, gdy te pierwsze akurat nie są dostępne. Szczególnie doceniane są mrożonki owocowe, a także warzywa, które pozwalają cieszyć się wiosenno-letnimi smakami, gdy nadchodzą chłodniejsze dni, a zapotrzebowanie na witaminy wzrasta.

Czytaj również:

Czym jest chłodzenie żywności i w jaki sposób proces ten wpływa na jej smak oraz właściwości odżywcze?

Mrożenie produktów spożywczych z naukowego i technicznego punktu widzenia.

Czy mrożona żywność jest zdrowa? W jaki sposób należy mrozić produkty spożywcze by nie traciły nic ze swojej wartości?