Aktualności
Czym jest chłodzenie żywności i w jaki sposób proces ten wpływa na jej smak oraz właściwości odżywcze?
Czym jest chłodnicze przechowywanie żywności? Jakich urządzeń można używać do schładzania żywności?
Chłodnicze przechowywanie żywności, zwane potocznie chłodzeniem żywności, polega na magazynowaniu surowców lub produktów spożywczych, a także gotowych potraw w obniżonej (względem otoczenia) temperaturze, co ma na celu spowolnienie tempa ich naturalnych procesów życiowych i zachodzących w nich zmian fizyko-chemicznych.
Aby temperatura chłodzenia żywności była odpowiednia, stosuje się specjalne urządzenia chłodnicze występujące głównie w postaci:
- komór chłodniczych – używanych m.in. do przechowywania przez dłuższy czas żywności pochodzenia zwierzęcego w temperaturze do -20℃;
- szaf chłodniczych – stosowanych do przechowywania żywności w rodzaju mleka lub jaj w temperaturze od 0 do 4℃.
Do samego chłodzenia żywności mogą być wykorzystywane konstruowane przez nas (na indywidualne zamówienie klienta) specjalne tunele spiralne, które – oprócz chłodzenia – posiadają również funkcję podgrzewania oraz zamrażania. Nasze tunele spiralne stanowią często podstawę wyposażenia zakładów produkcyjnych działających w przemyśle piekarniczym, mięsnym, garmażeryjnym czy zajmujących się produkcją lodów.
Czym chłodzenie żywności różni się od jej zamrażania? W jakich temperaturach przeprowadzane są oba te procesy?
Chłodzenie żywności jest procesem polegającym na wymianie ciepła pomiędzy chłodzonymi produktami a środkami chłodzącymi. Stosowany w chłodnictwie zakres temperatur sięga od 0℃ do 10℃. Stworzenie tego typu warunków umożliwia przedłużenie okresu przydatności do spożycia:
- do kilku dni – w przypadku produktów mniej trwałych;
- do kilku i więcej tygodni – dla bardziej trwałych produktów.
Zamrażanie żywności jest z kolei procesem zamiany znajdującej się w niej wody w lód, który wykazuje znacząco większą trwałość i zdolność do przechowywania niż w przypadku żywności chłodzonej. Stosowane w branży spożywczej zamrażanie dzielimy na:
- powolne – odbywające się w temperaturze od -10℃ do -20℃, a trwające od kilkunastu do kilkudziesięciu godzin;
- szybkie – mające miejsce w temperaturze sięgającej nawet -30℃ i trwające zwykle od 2 do 4 godzin, przy czym w odpowiednich warunkach może być ono przyśpieszone nawet do kilku minut.
Urządzeniami najczęściej i najchętniej stosowanymi do szybkiego zamrażania żywności są tunele zamrażalniczo-fluidyzacyjne (IQF), w rodzaju tych, jakie znajdują się w naszej ofercie (odpowiednio Seria M lub Seria A – w zależności od potrzeb klienta), a które wykorzystują technologię fluidyzacji. Efektem pracy naszych tuneli zamrażalniczych jest w pełni zamrożony, sypki, oddzielony i gotowy do pakowania produkt.
Czytaj również: