Aktualności

Skrócenie czasu zamrażania i zwiększenie wydajności dzięki optymalizacji procesów

13.01.2025

Skrócenie czasu dochodzenia do oczekiwanego stanu zawsze uznawane jest za korzyść dla wytwórcy. Ta sama zasada dotyczy również skrócenia czasu zamrażania, ponieważ i tutaj czas jest jednym z kluczowych czynników wpływających na efektywność – w tym przypadku na efektywność w przemyśle spożywczym i chłodniczym. Jakie jeszcze działania optymalizacyjne pozwalają nie tylko poprawić jakość zamrażanych produktów, ale też obniżyć koszty operacyjne, przy zwiększeniu wydajność całego zakładu? Jakie kroki warto podjąć w celu optymalizacji procesów produkcyjnych i skrócenia czasu zamrażania?

Przenośniki_05_logo.png [14.07 MB]

Dlaczego skrócenie czasu zamrażania jest tak ważne? Co zyskują na tym przetwórcy i producenci?

Przyśpieszenie procesu zamrażania to przede wszystkim oszczędność czasu – a czas, jak wiadomo, to pieniądz. Ale przyśpieszenie to oznacza również szeregi innych korzyści przemawiających za słusznością prowadzących do tego działań. Wśród korzyści tych koniecznie należy wymienić:

  • wzrost jakości produktu końcowego – im krótszy czas zamrażania produktów spożywczych, tym mniej dużych kryształków lodu, dzięki czemu żywność zachowuje swoją naturalną teksturę, smak i wartości odżywcze;
  • spadek kosztów operacyjnych – urządzenia chłodnicze zużywają niemało energii, stąd szybsze procesy zamrażania przekładają się wprost na niższe rachunki za prąd;
  • zwiększenie wydajności produkcji – skrócenie czasu zamrażania pozwala przetwarzać większe ilości produktów w tym samym czasie.

Jak widać, czas zamrażania, a dokładniej jego skrócenie, ma wpływ na ogólny rozrachunek zysków i kosztów. Jednak szybsze procesy zamrażania to nie wszystko, co możemy zrobić w celu optymalizacji procesów produkcyjnych.

Zobacz również: „Mrożenie produktów spożywczych z naukowego i technicznego punktu widzenia

Jak zwiększyć wydajność w zamrażaniu? 5 prostych kroków do osiągnięcia celu

Odpowiedź na postawione wyżej pytanie tkwi w zastosowaniu nowoczesnych technologii oraz w optymalizacji poszczególnych procesów produkcyjnych. Sprawdzonymi sposobami prowadzącymi do zwiększonej wydajności będą tu:

  1. Modernizacja urządzeń chłodniczych – ponieważ starsze urządzenia mogą znacząco wydłużać proces zamrażania i generować niepotrzebne koszty, warto już na początku procesu optymalizacji rozważyć inwestycję w nowoczesne tunele owiewowo-fluidyzacyjne Unidex, pozwalające na równomierne i szybkie mrożenie produktów.
  2. Wdrożenie systemów automatyzacji – optymalizacja procesów produkcyjnych to również przestawienie się na inteligentne systemy zarządzania. Dzięki rozwiązaniom marki Unidex możliwe staje się bieżące monitorowanie temperatury, wilgotności i przepływu powietrza w urządzeniach chłodzących, co znacząco skraca czas zamrażania.
  3. Audyt energetyczny i procesowy – czyli regularna analiza procesów produkcyjnych pozwalająca identyfikować problemy prowadzące do spowolnienia w procesie zamrażania.
  4. Wykorzystanie nowoczesne materiałów izolacyjnych – bez minimalizacji strat energii nie ma mowy o efektywności zamrażania, a straty te pozwala ograniczyć właśnie wysokiej jakości izolacja termiczna w urządzeniach chłodniczych.
  5. Serwis urządzeń – im lepszy stań urządzeń, tym efektywniej będą pracować. Warto więc zadbać o dobry serwis, który pomoże utrzymać urządzenia mrożące w doskonałym stanie i ułatwi maksymalizację korzyści z ich stosowania.

Skrócenie czasu zamrażania i zwiększenie wydajności produkcji możliwe jest do osiągnięcia m.in. poprzez odpowiednią modernizację urządzeń, wdrożenie automatyzacji oraz regularne audyty procesowe. Mając wsparcie ze strony specjalistów Unidex, każdy przedsiębiorca jest w stanie w pełni wykorzystać potencjał nowoczesnych rozwiązań chłodniczych.

Sprawdź także nasze artykuły „Tunele zamrażalnicze UNIDEX - nowoczesne standardy w technologii indywidualnego szybkiego zamrażania” oraz „Innowacyjne rozwiązania w przemyśle chłodniczym. W jaki sposób tunele fluidyzacyjne wpłynęły i wpływają nadal na efektywność zamrażania żywności?