Aktualności

Jak tunele owiewowo-fluidyzacyjne zwiększają wydajność mrożenia owoców i warzyw?

28.04.2025

Mrożenie owoców i warzyw to jeden z ważniejszych procesów wykorzystywanych w przemyśle spożywczym. A ponieważ proces ten wpływa na jakość i opłacalność finalnego produktu, konieczne jest wykorzystanie nowoczesnych technologii mrożenia, zapewniających szybkość, efektywność oraz minimalizację strat. Urządzeniami, w których zastosowaliśmy te nowoczesne technologie, są tunele owiewowo-fluidyzacyjne Unidex. W jaki sposób poprawiają one mrożenie owoców i warzyw, zwiększając wydajność Twojego zakładu?

Tunele owiewowo-fluidyzacyjne Unidex. Czym są i w czym tkwi ich moc?

Produkowane przez nas tunele owiewowo-fluidyzacyjne stanowią efekt wykorzystania nowoczesnych technologii mrożenia, szczególnie skutecznych właśnie w przypadku owoców i warzyw. Proces mrożenia w tego typu tunelach polega na równoczesnym działaniu:

  • odpowiednio dobranej temperatury – działającej szybko i efektywnie;
  • zjawiska fluidyzacji – czyli utrzymywaniu mrożonych produktów w stanie wymuszonej „nieważkości”, co jest efektem unoszenia ich w przepływającym strumieniu powietrza.

Dzięki temu procesowi mrożenie staje się bardziej równomierne, pozwalając na uzyskanie lepszej jakości zamrożonych produktów. Zamiast tradycyjnego mrożenia na tacach lub taśmach, gdzie owoce i warzywa mogą stykać się ze sobą, co utrudnia równomierne mrożenie, tunele fluidyzacyjne otaczają każdą, nawet najmniejszą pojedynczą sztukę mrożonego produktu chłodnym powietrzem, gwarantując powstającym mrożonkom odpowiednią jakość i wygląd. Dzięki tej technologii owoce i warzywa zachowują swój naturalny kształt, teksturę, a także wartości odżywcze.

Jak możesz poprawić mrożenie owoców i warzyw przy użyciu tuneli owiewowo-fluidyzacyjnych Unidex?

Mrożenie owoców i warzyw to proces mogący zaważyć na ich smaku, wyglądzie oraz na ich wartościach odżywczych. Tradycyjne metody mrożenia, choć skuteczne, często oznaczają również godzenie się na niechciane efekty w rodzaju nierównomiernego mrożenia czy zbytniego przylegania do siebie pojedynczych produktów. Efektem bywa utrata jakości mrożonek, a więc i ich niższa wartość. Nasze tunele owiewowo-fluidyzacyjne rozwiązują wszystkie te problemy. Głównymi korzyściami, jakie niesie ze sobą ta technologia, są:

  • jednorodność mrożenia – dzięki strumieniowi powietrza otaczającemu każdy produkt z osobna;
  • zachowanie struktury produktów – mrożenie owoców i warzyw w tunelach fluidyzacyjnych zachowuje ich naturalną teksturę, smak oraz wartości odżywcze;
  • szybkość procesu – wysokie prędkości przepływu powietrza sprawiają, że proces mrożenia w tunelach owiewowo-fluidyzacyjnych jest szybszy niż w przypadku tradycyjnych metod;
  • mniejsze straty produktu – równomierne mrożenie ogranicza straty związane z uszkodzeniem lub nierównomiernym zamrożeniem do absolutnego minimum.

Ta nowoczesna technologia daje więc Twojemu przedsiębiorstwu dużą przewagę w produkcji mrożonek, a tunele owiewowo-fluidyzacyjne Unidex staną się kluczowym elementem Twojej linii produkcyjnej.

Wydajne mrożenie w tunelach fluidyzacyjnych Unidex. Jak to działa?

Wydajność tuneli owiewowo-fluidyzacyjnych wynika przede wszystkim z ich zaawansowanej konstrukcji oraz dokładnie zaprojektowanego przepływu powietrza. Mrożenie odbywa się w atmosferze kontrolowanego przepływu powietrza, ustawionego w taki sposób, aby efektywnie otaczać produkty z każdej strony. Dzięki temu mrożenie jest nie tylko szybsze, ale i bardziej efektywne energetycznie. Po stronie zalet tuneli fluidyzacyjnych Unidex możesz więc zapisać:

  • zwiększoną wydajność,
  • oszczędności energii,
  • optymalizację przestrzeni.

To ostatnie jest efektem procesu mrożenia odbywającego się w poziomych tunelach, a nie na tradycyjnych taśmach produkcyjnych. Rozwiązanie to umożliwia Ci większą elastyczność i oszczędność miejsca.

Sprawdź również: Przenośniki spiralne a higiena żywności w przemyśle spożywczym