Aktualności

Przenośniki spiralne a higiena żywności w przemyśle spożywczym

25.11.2024

Higiena żywności to jeden z podstawowych wymogów w nowoczesnym przemyśle chłodniczym. Wymóg ten dotyczy zwłaszcza produktów transportowanych na przenośnikach spiralnych. Będąc ważnym elementem procesu produkcyjnego w branży spożywczej, przenośniki te wymagają szczególnego podejścia, sprzyjającego utrzymaniu czystości i higieny. Jakiego typu jest to podejście? Co można uznać za najlepsze praktyki oraz zalecenia higieniczne dla przenośników spiralnych? Jak możesz skutecznie zadbać o bezpieczeństwo żywności w tym obszarze?

Higiena żywności w przemyśle chłodniczym. Jakie wyzwania stoją przed producentami przenośników spiralnych?

Przenośniki spiralne

W przemyśle chłodniczym higiena żywności to fundament bezpieczeństwa. Przechowywanie żywności podatnej na zanieczyszczenia mikrobiologiczne wymaga kontrolowanych temperatur zapobiegających jej zepsuciu (zobacz koniecznie „Czym jest chłodzenie żywności i w jaki sposób proces ten wpływa na jej smak oraz właściwości odżywcze?”). Jednak sama temperatura to nie wszystko. Konieczne jest również utrzymanie higieny urządzeń i powierzchni kontaktowych, w tym samych przenośników spiralnych. Utrzymanie czystości i regularna dezynfekcja tych urządzeń są konieczne dla bezpieczeństwa produktów spożywczych, ale i ich konsumentów. Tymczasem czynności te nie zawsze są łatwe do wykonania. Dlaczego?

Konstrukcja przenośników spiralnych pozwala na oszczędność miejsca i efektywne przenoszenie żywności na dużą wysokość, jednak jej specyfika ma również i swoje słabe strony. Z punktu widzenia higieny, problemów mogą przysparzać zwłaszcza:

  • spiralna budowa przenośnika,
  • budowa taśm transportowych.

Resztki produktów mogą gromadzić się w trudno dostępnych miejscach urządzenia, co może sprzyjać rozwojowi bakterii i innych zanieczyszczeń. I z problemami tymi musimy sobie poradzić. W jaki sposób?

Więcej o tunelach spiralnych przeczytasz w artykule „Tunele spiralne - niezastąpione wsparcie w chłodzeniu żywności”.

Najlepsze praktyki i zalecenia higieniczne dla przenośników spiralnych. Poznaj zasady skutecznego utrzymania tych urządzeń w czystości

Tam, gdzie bezpieczeństwo żywności stanowi priorytet, tam niezbędne jest również umiejętne wdrożenie najlepszych praktyk pozwalających utrzymać jej higienę. W przypadku przenośników spiralnych Unidex, praktyki te obejmują:

  • regularne mycie i dezynfekcję wszystkich powierzchni mających kontakt z produktami spożywczymi;
  • używanie odpowiednich środków czyszczących;
  • przeprowadzanie regularnych kontroli czystości urządzeń.

Zalecenia mające prowadzić do utrzymania higieny przenośników spiralnych obejmują również stosowanie materiałów łatwych do mycia i odpornych na korozję, co zapobiega osadzaniu się resztek żywności i umożliwia skuteczniejsze ich czyszczenie.

Przenośniki_04_logo.png [15.08 MB]

Branża chłodnicza kieruje się efektywnością – a więcej o tym znajdziesz w naszym artykule „Efektywne wykorzystanie przenośników spiralnych w przemyśle chłodniczym” – ale też określonymi standardami higienicznymi. Standardy te mają na celu zapewnienie bezpieczeństwa żywności, co w przypadku przenośników spiralnych oznacza m.in.:

  • regularne przeglądy i konserwację sprzętu;
  • zapobieganie gromadzeniu się zanieczyszczeń;
  • odpowiednie przeszkolenie personelu odpowiedzialnego za konserwację i czyszczenie urządzeń.

Systematyczne przestrzeganie tych zasad minimalizuje ryzyko zanieczyszczenia produktów spożywczych, co przekłada się na znaczące podniesienie bezpieczeństwa żywności.